Dani utazási és spirit blogja

Dani utazási és spirit blogja

Hindu falu Csongrádban: Nandafalva

2020. november 25. - LengyelDani utazós és spirit blogja

img_19112020_114930_1080_x_1080_pixel.jpg

Amikor felfedeztem, hogy Magyarországon létezik hindu templom és hindu szokások szerint élő magyar közösség, akkor felcsillant a szemem, hiszen hazánkban a negyedik legnagyobb vallási irányzat a Krisna-tudat, a hindu viszont nagyon ritka, hiszen az élő többistenhit miatt annyira bonyolult, hogy igazán csak az érti, aki beleszületik, ezért Indián kívül nincs igazán jelen ez az érdekes többistenhitű vallás.

Szatymazig utaztam vonattal, ahonnan Volánbusszal mentem tovább. Volt külön ilyen megállója, hogy „Nandafalva”. Már messziről igen érdekes látványt nyújtottak a tanyavilágban az ide nem illő fura imazászlók, de ebből már láttam, hogy jó helyen járok. A hindu templom nagy kertje nyitva volt, nekem első ránézésre a Krisna-völgyet idézte.

A templomot egy aranyos kis tó partján találjuk.

20201026_142024.jpg

 A kertben sokféle érdekes, spirituális jelentéssel bíró szobor van, le is lehet kicsit ülni egyet gondolkodni vagy meditálni.

20201026_142312.jpg

A templom sajnos zárva volt, de be lehetett látni. Nagyon szép tiszta volt, és érdekes alakokkal díszített. Kívülről egy teljesen előírásszerű Shiva-templom, belülről azért ez már nem ilyen egyértelmű, hiszen Buddha és Krisna is megjelenik a motívumok közt. Amúgy az eredeti hindu vallás nagyon befogadó, az összes vallást magába „engedi”, és beintegrálja a saját rendszerébe. Amikor az ember egy ilyen csodálatos és igen erős energiájú helyen van, akkor elengedi a vallásokat. Mert sosem a vallás a lényeg. Mindig TE magad vagy a lényeg, és az összes vallás mind a TE belső utad meséli el. Krisztus, Krisna és Buddha története is ugyanaz, megpróbáltatásaik mind életünk egy-egy állomására hívják fel a figyelmet útban az EGY, vagyis a megvilágosodás felé. Buddha több mindent megspórolt nekünk, nem kell aszkétának lennünk, nem kell magunkat sanyargatnunk például, mert nem az az út. Próbáljunk meg az IS-IS szerint élni, és úgy jobb lesz. Tehát ebből azt akartam kihozni, hogy sosem a vallás vagy a szertartások külsőségei kössék le a figyelmünket, mert azok megint a lényegről terelik el a figyelmet. Befelé figyeljünk, mindent tegyünk saját érzéseink és megérzéseink szerint.

Visszakanyarodva a templomkerthez: Látszik, hogy itt nagy élet szokott lenni, van egy nagy vizesblokk mosdókkal és WC-kkel, rengeteg hely táborozáshoz, egy nagy parkoló és még a távolban egy elvonulóház is, a parkban rengeteg pad. Csak most üres volt a hely, én voltam egyedül, a fű is már igen-igen megnőtt, de nem baj, mert így természetes a hely.

A google maps jelöl egy Ashramot, vagyis egy elvonulóházat a környéken. Elsétáltam odáig, de sajnos már romos. Nem lakja senki, de látszik, hogy ez az Ashram anno Krisna-tudatú híveket szolgált, akik el kívántak vonulni a világ elől.

20201026_145144.jpg

Csodálatos az alföldi táj, és nekem nagyon tetszik, hogy a tipikus magyar rónaságon ilyen lelki/spirituális élet zajlik.

Visszaértem a templomhoz, a visszainduló buszig volt még bő egy órám. Mikor odaértem, találkoztam egy bácsival, aki a templom melletti szép házból, vagyis inkább tanyáról lépett ki. Kiderült, ő az egyik alapítója Nandafalvának. Beszélgettünk egy jót. Kiderült, hogy a lelki életen és ázsiai vallások gyakorlásán alapuló tanyasi terület már 1979 óta működik. Az akkori szocialista érában nagyon nehéz volt fennmaradniuk, sokszor alig sikerült nekik,de valahogy égi segítséget kaptak mindig, és a hely fenn tudott maradni még 10 kemény évig a szocializmusban is. Ehhez nagyon kellett az amúgy magyar fiatalok elköteleződése a lelki élet iránt!!!1990 után jött a jobb világ, több híres külföldi politikai vallási vezető is járt itt, még Indiából is jöttek ide. A templom 1999-ben épült fel. Így a falu sokkal régebbi, mint a Krisna-völgy.

Nandafalva ma is fogad látogatókat, a meghirdetett időpontokban (idén nem) vannak elvonulásaik is.

Nagyon nagy élmény volt ez a pár óra, amit az alföldi tanyavilág ezen igen érdekes szegletén töltöttem. Feltöltekeztem pozitív energiákkal, és újabb megerősítéseket kaptam az élettől ahhoz, hogy jó úton járok.

 

Koronavírus, avagy hisztérikus félelem a haláltól? kőkemény spiri téma

A vírus, az azzal kapcsolatos pánikkeltés és a félelem növelésére szolgáló eltúlzott intézkedések mind a halálfélelmet növelik az átlagemberben. Hiszen mindenki fél valamitől, szokták mondani. Valójában viszont egyvalamitől félünk igazán, attól, hogy meghalunk. Ennek a világnak az a legnagyobb baja szerintem, hogy mi emberek nem tudjuk, hogyan kel felkészülni a halálra, félünk, hogy mi lesz utána, a mennybe kerülünk-e?!  Nem vagyunk hibásak, hiszen senki nem tanítja hivatalosan a halál misztériumát. Csak fel szeretném hívni a figyelmet, hogy sok probléma azért van a Földön, mert annyira félünk a végső távozástól, hogy bármit megtennénk, hogy picit, akár pár perccel kitoljuk a kaszás érkezését. Ehhez a témához szeretnék egy-két szót hozzászólni.

Tisztázni szeretném azért, hogy én egy 32 éves, jó egészségi állapotban lévő fiatalember vagyok, ezenkívül csak 24 évesnek nézek ki. Tehát nekem még remélhetőleg messze van a halál időpontja, de kibicnek semmi sem drága, szokták mondani. Most én leszek a kibic.Amúgy szerintem pont ezért tudok szakérteni a témában, mert független tudok maradni a haláltól, avagy a kaszástól.

Ma minden hír, minden cikk csak arra jó, hogy féljünk. Elkapunk rettenetes és halálos vírusokat. Egészséges ember is megöli a nagymamáját. A terroristák lelövik a békés embereket, mint a kutyákat. Baltás gyilkosok vagy halálos szúnyogok mindenütt. Ha kilépünk az utcára, bármikor meghalhatunk, hiszen mindenki látja, hányan halnak meg az utakon. Elég, ha egy őrült mercis felmegy a járdára, és ledarál mindenkit. Akkor maradjunk otthon. Az sem megoldás, a múltkor egy gyertyával felgyújtottak egy egész házat. Tehát a szerencsétlen átlagember csak néz és retteg, minden percét az életéből a rettegésnek és az elővigyázatosságnak adja, nem élvez semmit, csak fél.  Ülnek a metrón az öregek, és most már a fiatalok is, és látom rajtuk a rettegést. A félelmet attól, hogy „na, most halok meg, vagy most ölök meg valakit”. Na, én azt mondom, hogy ebből a mentalitásból elég volt, mert nem lehet így tovább élni!!!

Először is tisztázzuk, hogy mind meghalunk egyszer. Születünk, élünk, és a végén meghalunk. Mindenki máskor és máshogy. Az egyéni életünk, karmikus múltunk dönti el, hogy mikor és hogyan kell elmennünk, szenvedéssel vagy megbékélve. Ki milyen sorsot érdemel az előélete alapján. Az intelligens univerzumban nincs egyenlőség, mindenki a saját magának kijáró életet éli. Mindenki saját sorsának kovácsa. Én azt mondom, hogy ha egy adott személy jó úton jár, a saját életfeladatát rendben teljesíti, akkor baj nem lehet, nem fog idő előtt meghalni.

Ennek tükrében mondom, hogy megérzéssel mindenki találja meg  saját magának a legjobb helyet és a helyes utat, a tevékenységeket, amiben ki tud teljesedni, Amikor jól érzi magát. Csináljon meg minden olyan dolgot, amit eddig halogatott, és minden rendben lesz. Itt minden egyénnek más és más az útja, nincs recept. Valaki otthon, a családjával tud kiteljesedni, valaki a munkában,  valaki mindenütt. Ennek a lényege az, ha az előző pár sort csak megpróbáljuk betartani, pozitívan élünk, akkor egy fél évszázaddal is meghosszabbíthatjuk az életünket, és a lelki eredetű betegségek, pl. rák, el is kerülnek minket..Egy római katolikus pap mondta sima szentmise közben  a gyöngyösi templomban a következőket: „Krisztust ne fent keressük, hanem saját magunkban. Éljünk úgy, ahogy Krisztus tette, menjünk végig az útján, és ha már mi magunk is úgy élünk, úgy gondolkodunk és úgy szeretünk, mint Jézus, akkor mi is hasonlítani fogunk Rá, mi magunk adjuk a szeretetet”.

De a halál így is eljön egyszer. Minden vallás és az összes spirituális irányzat is állítja, hogy a halállal  nem ér véget az élet. Hát ennyien, annyi gondolkodó azért nem tud tévedni. Ha igazuk van, akkor mi egészen rosszul fogjuk meg a dolgokat. Ha a halál után megyünk valahova úgyis, ami mindenki szerint egy jobb hely, akkor mi itt mit görcsölünk mindenen? Hova rohanunk?  Minek szerzünk annyi mindent, amit utána úgysem tudunk magunkkal vinni? Éljünk rendesen, éljünk magunknak, a szeretteinknek, és érezzük jól magunkat. Hallgassunk a megérzéseinkre, mert ha így teszünk, akkor minden sikerülni fog görcsölés nélkül is. Az a lényeg, hogy mit, milyen lelkiséggel teszel! Mondok egy példát, ha te egy nagy házat veszel, szerzel vagy építesz, de azt nem szívesen csinálod, tele a hócipőd az egésszel, és semmi élvezet nincs benne, semmi szeretet, akkor ezt a házat, amit megszereztél, a halálod óráján az Univerzum vagy Isten az égvilágon semmire sem fogja értékelni. Sőt! Még ha az illető egy hajléktalan, és a családjának csak egy papírdarabot tud adni, hogy ráfeküdjön, de azt szívvel, azt a Mindenség fogja értékelni!  Mert odafent az érzések számítanak, hogy mit milyen lelkiséggel tettél. Az alapján dönti el a helyünket. Én személy szerint a reinkarnációban hiszek, nem is hiszem, hanem tudom, hogy így van. Ha normálisan éltél, akkor egy jó helyre fogsz ezután is kerülni, és tudod folytatni az életfeladatod anélkül, hogy komolyabb gondod lenne.

Tehát ha belegondolunk, hogy sose halunk meg, legfeljebb elfelejtjük, hogy honnan jöttünk, akkor minek félnénk, minek görcsölnénk, hisz tengernyi időnk van még. Éljünk félelem és görcsök nélkül, szívvel, és bízzunk benne, hogy halálunk után is jó helyre kerülünk.. Aki így él, annak semmilyen vírus nem fog ártani!

 

 

Magamról, avagy a koronavírus egy világutazó szemével

Dani vagyok, és úgy döntöttem, hogy elindítom ezt a blogot, mert 100 ország beutazása és a saját lelki utam járása közben annyi érdekes történt velem, hogy úgy gondoltam, ezek a megélések, történetek nektek is segítségetekre lesznek.

Nagyon sokszor égi segítséget kaptam/kapok az utazásaim során, amit én csak úgy hívok, hogy „kutyaszerencse”.

Idén sem hagyott cserben a kutyaszerencsém. Még a tavalyi évben 7 új ázsiai országba mentem el, összesen 30-szor ültem repülőn, tehát a tavalyi évet csúcsra járattam. Itthon és Európában is egyaránt. 

Idén egész véletlenül úgy alakult, hogy januárban elmentem egy haverommal Floridába, majd március (!!) elseje  és 10-e közt szintén USA-ban,  Kaliforniában utazgattunk.  Hatalmas szerencsém volt, ott kint Amerikában semmi nem érződött a közelgő időszak nehézségeiből. Santa Monica beachen voltam még 9-én este, és mindenki jól érezte magát, a híres vidámpark a mólón telt házzal üzemelt. Az éttermek, bárok tele, a sétálóutcán mindenki vidám volt. Hazafelé meg jó sok csövessel utaztunk együtt a buszon Beverly Hills felé.

Eljött a március 10-e. Este repültünk vissza Los Angelesből Londonba, onnan pedig Wizz Air-rel Londonból Budapestre. Ezen a magyar fapadoson láttam először maszkos embereket meg kézfertőtlenitést..

Itthon már mindenki pánikolt, nem is értettem, mi a helyzet. Nem követem általában a híreket, én csak utazom vagy lelki dolgokkal foglalkozom. 

Később egy üzenetet kaptam, hogy dolgozni sem kell már mennem, alapfizetésre kerültem. Nekem eleve az utazás a munkám is, hálókocsi-kalauz vagyok. Általában német és svájci útvonalon teljesítek szolgálatot, mindig éjszakai vonaton.

Emellett nagyon sok embertől hallottam hasonló történeteket, a rekord, amikor egy jó ismerősömet nem engedték fel egy Németországba tartó gépre, mert nem voltak német papírjai.

Nyilvánvalóvá vált, hogy egy ideig se külföldi út, se munka, így a fizetés is kevesebb. Soha nem szabad kétségbe esni. NINCS AZ A ROSSZ, AZ A LÁTSZÓLAG ROSSZ, AMIT A SAJÁT HASZNUNKRA NE TUDNÁNK FORDÍTANI. Szerintem semmi nem történik véletlenül, mindig minden akkor történik, és pont úgy, ahogy annak lennie kell. Ez egy spirituális alaptétel! Egy végtelen intelligens univerzumban nem is lehetne ez másképp.

Tehát abból főztem, amim volt. Nekem ingyen van a vonat a munkám miatt. Tehát elkezdtem belföldön utazgatni. Fiatal koromban már rengeteget utaztam itthon, de már sok mindent elfelejtettem, meg rengeteg hely volt, ahová nem jutottam el korábban. 

Nagyon sok érdekes helyet találtam Magyarországon, amiről sok ember nem is tud. Ezekről a különleges általam felfedezett itthoni desztinációkról szeretnék majd nektek mesélni. Sok különleges energiájú helyet, ázsiai vallásokhoz köthető templomokat és közösségeket ismertem meg.  Elkezdtem túrázni, majdnem végigjártam a Magyar Caminót, ezt korábban magamról el sem tudtam képzelni. Sok gyerekkorom óta halogatott dolgot csináltam meg, kis híján teljesítettem egy magamnak kitűzött spirituális célt, amiről, ha eljutok oda, szintén szeretnék írni nektek. 

Rengeteg értékes és érdekes emberrel találkoztam, sokan vendégül is láttak, ami nagyon sokat jelentett nekem.

Amikor nyáron lehetett utazni, akkor rengeteget jöttem-mentem. Majdnem az első vonaton fent voltam, amikor már szabadon lehetett oda és vissza utazni Ausztriába. Én voltam egyedül rajta utas.

Most, hogy már ősz végén járunk, most kezdett csak hiányozni úgy a távolsági utazás. Október végén lett volna egy Las Vegas-i utam, az elmaradt.  Hiányzik a német nyelvű környezet is, hiszen én arrafelé dolgozom békeidőben.

Eddig úgy érzem, hogy magamból a legtöbbet hoztam ki jelen körülmények közt, remélem, ez így is marad. Jó lenne, ha már újra lehetne messzebbre is utazni.

Én azt üzenem mindenkinek, hogy kicsit kapcsolja ki a híreket, és figyeljen magára, mi az, amit még meg kell élnie az életben, és ha van rá módja, lehetősége, akkor cselekedjen.

Az élet, az, hogy itt élhetünk a Földön, az egy nagyon értékes ajándék, ne pazaroljuk el az életünket azzal, hogy félünk.

Tudjátok, mi a „félelem” ellentéte?

- Az „egész”.

Legyünk mi magunk egész emberek, és ne féljünk semmitől, ne féljünk megvalósítani mindent, amiről álmodtunk. 

Én egész végig nem féltem ettől az egésztől. Félre ne értsétek, nekem is vannak félelmeim, de speciel ettől nem. Ráadásul voltam én már „kínai náthás” Szöulban és Hongkongban is. A szmogtól és a benne megragadó vírusoktól. Tehát nekem próbáljanak meg újat mutatni :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buddhista sztúpák és kolostorok Magyarországon

Mivel ebben az évben nem nagyon lehet külföldre utazni, ezért elkezdtem belföldön utazgatni. Nagyon érdekes helyeket találtam, nemcsak a várakat, kastélyokat, pincesorokat, állatkerteket, arborétumokat jártam be, hanem spirituális, erős energiájú vagy külföldi vallásokhoz köthető szent helyeket is felkerestem. Ebben a bejegyzésen az idén ősszel felkeresett buddhista szent helyeket szedtem össze, mindegyikről írtam egy sztorit, egy odaillő spirituális megélést, ami sok embernek segítség lehet, és ismertetem a tömegközlekedéssel történő megközelítést is, mert én általában úgy megyek.

GARÁB

Garáb faluban, Nógrád megyében találjuk ezt a csodálatos imahelyet, a Mahayana buddhista egyház kertjét. Itt van az egész világ legnagyobb hangtála, amit sajnos csak kívülről tudtam megnézni, az imaterembe nem lehetett ottjártamkor bemenni.

A helyszínen derült ki számomra, hogy a templom H. E. Jightub Rinpoche tiszteletére épült, és a Mester bhutáni munkásságának állít emléket.

Az egész környezet, a háttérben a hegyek tényleg Bhutánt idézik. Pedig ez Nógrád megye. A kertben órákat el lehet nézelődni, gyönyörködni a tájban és a rendezett kertben.

Nagyon fontos, hogy ha jövünk, akkor előtte érdemes idetelefonálni, hogy nyitva van-e a hely. Az étteremben kell bejelentkezni, ahol illik egy ezerforintos felajánlás-csomagot megvenni. A kis papírtasak tartalma három füstölő és egy gyertya, amit a főoltárhoz érve illik meggyújtani. Adnak hozzá egy leírást, hogy hogyan és milyen sorrendben kell a gyertyákat meggyújtani, és közben mit kell mondani. Nekem ez elég bonyolultnak tűnt. Szerintem a lényeg a kívánság, a szándék és a közben előtörő belső gondolatok. Nem érdemes a részletekben elveszni, én azt mondom, hogy csinálja mindenki úgy, ahogy neki tetszik. Persze a füstölőt a füstölők közé rakjuk, a gyertyát meg a gyertyák közé. Ha meg a lelkünk rendben van, Buddha úgyis meghallja a kívánságunkat.

Nagyon erős energiája van a helynek, érdemes eljönni és lelkileg töltekezni

Tömegközlekedés a helyszínre: sajnos csak munkanap lehetséges, mert hétvégén Garábról délben lejön az utolsó busz. Munkanap Pásztó vasútállomásról és Balassagyarmatról is könnyen megközelíthető a település.

grabensia.hu

20200929_121759.jpg

 

 ESZTERGOM Zen buddhista templom

Az Esztergomhoz tartozó festői szépségű Búbánatvölgyben találjuk az egyik legkülönlegesebb hazai buddhista templomot, ami nemcsak egy imahely, hanem elvonulóhely is.

EREDETI FÉNY ZEN KÖZÖSSÉG és TEMPLOM a hivatalos neve.

Akik befizetnek az elvonulásra, Zen meditáció gyakorlásával kerülhetnek közelebb az élet, illetve saját maguk megismeréséhez.

20201022_105105.jpg

Esztergom-Búbánatvölgy. Ilyen festői környezetben biztosít elvonulást a Zen templom.

Én abszolút turistaként érkeztem, és nagyon kedvesen fogadtak. Az imatermet is meg tudtam nézni.

Nekem rengeteg jó és spirituális élményem kötődik Koreához. Tiszteletbeli koreai is vagyok, a szöuli beavatásom életem egyik legnagyobb spirituális élménye volt, ezért is nagyon tetszett ez a hely, hiszen a buddhizmusnak ezen ága a koreai irányt képviseli. A mahajana buddhizmusét, amit mai napig is sokan tartanak Koreában is. Ezt azért fontos megemlíteni, mert általában a japánokhoz hasonlóan a dél-koreai emberek is kétvallásúak. Ma az ország hivatalosan római katolikus többséggel bír, de az európai vallás csak 300 éve tört be a félszigetre, a hagyományaik sokkal-sokkal régebbiek, és ezeket mind ősi vallások is őrzik, főleg a mahajana buddhizmus. Itt, a búbánatvölgyi Zen templomban is sok koreai felirattal találkozunk, illetve az imaterem falára ősi kínai írásjegyekkel vannak írva szent szövegek, és ez teszi a helyet igazán autentikussá, hiszen a koreai „ősi” vallásban, úgy, mint a mahajana buddhizmus teljes területén, ősi kínai írásjegyekkel kell írni.

A szép környezet, a Pilis hegyei és azok energiája, az imahely különlegessége miatt érdemes felkeresni hazánk e különleges helyét. Békeidőben még koreaiakkal is lehet itt találkozni.

https://eredetifeny.hu/

20201022_113815.jpg

 

 Thai Wat Budapesten

A 16. kerület középső részén egy kertes családi házból egy thai templomot és kolostort alakítottak ki. Magyarországon egészen egyedülálló imahely, hiszen a délkelet-ázsiai buddhizmust képviseli. Szerintem Magyarországon ez az egyetlen théraváda buddhista templom  A hazai sztupák és kolostorok nagy része tibeti buddhista, vagyis vadzsrajána, illetve kínai/japán/vietnami buddhista, azaz  mahajana imahely. Szakértőknek már messziről feltűnik, hogy ez a thai wat mennyivel másabb, mint pl. a tari tibeti buddhista vagy a kínai buddhista garábi templomok.

Ahogy megérkeztem a házhoz, rögtön láttam, hogy nem mindennapi élményben lesz részem. A száradó narancssárga szerzetesi ruhákból rögtön látni lehetett, hogy ez nemcsak egy templom, hanem kolostor is egyben. Bementem az imaterembe is, oldalsó folyosókon nyíltak a szerzetesek szobái, akik valóban itt laktak. Még angolul is alig tudtak, gyakorlatilag csak thai nyelven beszélnek. Bennem egy pillanatra fel is merült, hogy tudják-e ezek a szerzetes középkorú és idősebb bácsik, hogy hol vannak?

Thai buddhista szokás szerint én is Buddha elé járultam, majd körbejártam az imatermet, ahol az előző thai király képe is kint volt, rengeteg imakönyv és arany fekvő Buddha-szobrok díszítették a szent helyként funkcionáló szobát. Buddhának rengeteg ételt is felajánlottak, néztem is, hogy mennyi-mennyi sütemény és finomság volt a teremben, egy minőségi édességbolt megirigyelhette volna. A pénzzel díszített papírmasé fa és az áldozatként felajánlott 0,33-as palackos vizek, különféle thai vallási vezetők díszített képei miatt tényleg Thaiföldön éreztem magam!

20201028_122812.jpg

Ugyanúgy, mint Thaiföldön, az előző igen tisztelt király képe lóg a falon a 16. kerületben

Kifele menet jött az igaz meglepetés. Már vettem vissza a cipőmet, mikor kijött elém a legidősebb szerzetes, a kolostorvezető. Angolul beszélt egy pár szót, de inkább csak thai nyelven kommunikált. Én magyarul, illetve angolul szóltam hozzá, így egymás szavait nem nagyon értettük, de nem is ez volt a lényeg. A bácsi adott nekem ajándékba egy palack vizet, és majdnem adott nekem egy tízes csomag maszkot is, de azt visszautasítottam, a thai kolostorból ne a maszk legyen a szuvenír. Ez annyira gáz, nekem Ausztriából az utolsó hazahozott szuvenírem egy ott igen népszerű plexisisak volt, tehát nem akartam több Covid-szuvenírt, főleg nem egy templomból.

De a lényeget még nem is mondtam. Megengedte a szerzetes bácsi, hogy megfogjam a kezét és lesegítsem őt a lépcsőn. Aki érti a vallást, az tudja, hogy ez mekkora megtiszteltetés. Hiszen elméletileg egy szerzeteshez nem érhet hozzá egy nem buddhista személy, ezért ott Thaiföldön figyelmeztető táblák is vannak a kolostoroknál a turistáknak, hogy ne érjenek hozzá a szerzetesekhez! Ha ez mégis megtörténik, egy monknak bonyolult tisztálkodási szertartást kell csinálni. Szerintem amúgy ez nem baj, mert ha volt már malátok, vagyis buddhista nyakék vagy karkötő, ahhoz sem érhet hozzá idegen! Nem azért, mert tisztátlan, a római pápa sem érhet hozzá, mert csak TE érintheted, mert a TIÉD, és így tud a TE energiáiddal dolgozni. A malához is hozzáért valaki más, mondjuk a barátod, egy kisgyerek vagy egy kutya, utána illik neked megmosni! Ennek a szokásnak is, mármint hogy nem szabad a szerzeteshez hozzáérni, a hátterében valami ilyet sejtek.

Tehát megérinthettem a szerzetest és kikísért a ház kapuján. Onnan a 277-es busszal mentem tovább, Nagyiccén szálltam át a Hévre, amivel a szintén 16. kerületi Pu Ji kolostor felé vettem az irányt.

20201028_121757.jpg

 

Pu-Ji templom

Megérkeztem a gödöllői hévvel Cinkotára, ahonnan körülbelül 10 perc séta után megtaláltam a templomot. Mármint pontosabban a templomkertet, már messziről látszott, hogy nem mindennapi ház ez a 16. kerület legtávolabbi  részén, mert gyönyörű bambuszok voltak kiültetve, a bambuszfáktól alig lehetett belátni a gyönyörűen karbantartott parkba. A templommal szembeni házban laktak a szerzetesek. Sajnos a kapu be volt zárva. Ez engem egy percre sem állított meg, egy végigutazott fiatalkor után, a Távol-Kelet majd' összes országával a hátam mögött bíztam az ázsiai vendégszeretetben, és becsöngettem. Ki is jött az annyira jellegzetes szürkés ruhás, feltűnően fiatal szerzetes, aki a thai templom lakóival ellentétben meglepően jól tudott magyarul, és bemehettem egy pár percre. A kötelező cipőlevétel után már az imateremben voltam!

20201028_132433.jpg

A 16. kerületi templom bejáratát bambuszerdő díszíti

A Kínában elterjedt buddhista fő irányhoz, vagyis a mahajana egyház szentélyeihez hasonlított a templom, engem Vietnamra emlékeztetett. de valahogy mégis más volt. Vietnamban jártam már ilyen kolostorban. A Pu-Ji templom egy chanbuddhista imahely, amely ötvözi a buddhizmust az ősi és nagyon fontos kínai tanokkal, pl. a taoizmussal.

Nagyon tetszett a templom, a korábbról bennmaradt füstölőillat, a fekete Buddha-szobor nagyon eszembe juttatta az ázsiai élményeimet.

A hely amúgy imaidőkben rendesen is látogatható, de nagyon kedvesek voltak, hogy így imaidőn kívül is megnézhettem ezt a Magyarországon egyedülálló helyet.

http://chanbuddhizmus.mindenkilapja.hu/

20201028_133150.jpg

 

TAR

A Tar községben található Buddha-park és Kőrösi-Csoma Sándor emlékpark Magyarország legnagyobb, legkomplexebb és a leglátogatottabb buddhista valláshoz köthető helye. Népszerűségét a jó elhelyezkedésének is köszönheti, Nógrád-megyében, a 21-es gyorsforgalmi út mellett található. Tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, sok busz megáll a park előtt, sőt a vasútállomás sincs messze. A járatok a Hatvan–Salgótarján fővonalon óránként, illetve kétóránként közlekednek, így érdemes a vasutat választani.

Megérkezésünkkor egy jól kiépített helyen találjuk magunkat, elég csak arra gondolni, hogy a park bejáratánál a nagy parkolótól gyalogos-aluljáró vezet a faluba. Rögtön itt találjuk a szuvenírboltot, ahol nemcsak a buddhizmus, hanem a spiritualitás összes irányához találunk megfelelő szuveníreket, ékszereket és lakáskiegészítőket. A pénztárnál lehet rendelni ázsiai jellegű ételeket és érdekes italok nagy választékát. Én mango lassit ittam, az emlékeztetett legjobban Ázsiára. Ha mindenképp szeretnénk itt fogyasztani vagy vásárolni, akkor kérdezzünk utána a nyitvatartásnak, mert az elég korlátozott. Nem mindennap van nyitva a bolt, és akkor is általában csak délután, 12 óra után.

20200906_113824.jpg

A park viszont mindig látogatható. Kőrösi-Csoma Sándor Ázsia-kutató és felfedező alakjáról és kutatásairól sok érdekességet tudhatunk meg. Az itt kiállított tematikus anyag azt a felfedezést taglalja, hogy az ázsiai, tibeti népek ősi vallása mennyire hasonlít az ősmagyar hitvilághoz. Vagyis igazából ebből a kiállításból arra kell rájönni, hogy minden hasonlít mindenhez, vagyis minden vallás ugyanonnan indul. Később váltak szét.

A sztúpa nagyon tetszett, mert volt hozzá imamalom. Lehetett venni füstölőt nagyon olcsón, és még a sztúpa belsejébe is be lehetett menni, Egy mandalakiállítás is volt, plusz nagyon jó magyarázatokkal látták el a különféle buddhista „szörny”-ábrázolásokat, amiből a pallérozott spirituális ember simán levehette az élet igazságát.

Ezzel még nincs vége. Egy hatalmas, nagyon modern, teljesen előírásszerű tibeti buddhista templom is található a park területén. Szerintem ez az országban az egyik legnagyobb ilyen szakrális tér. Akit érdekel a buddhizmus, annak feltétlenül el kell jönnie ide. Kolostor is épül éppen, szerzetesek nem laknak még a területen.

Igazából ez a nagy kiépítettség és modern kialakítás, a jó elhelyezkedés, a hatalmas méret egyben hátránya is, rengeteg turista érkezik ide az ország legtávolabbi részéről is, ezért hétvégente tömegre kell számítani.

https://buddha-tar.hu/kapcsolat/kozpontjaink/buddha-park-tar/

20200906_140323.jpg

 Hatalmas méretű tibeti buddhista templom a tari Buddha-parkban

 

 TUE GIAC VIETNAMI TEMPLOM

Én világutazóként 100 országgal a hátam mögött meg tudom mondani, hogy melyik a kedvenc országom. Vietnam az! Az emberek kedvessége és segítőkészsége, a helyek szépsége és a magas szintű lelki élet, az egész ország nagyon jó energiája fogott meg. Ezért mikor felfedeztem, hogy Budapesten van vietnami buddhista templom, nagy izgalommal indultam felkeresni.

A Sárkány Center nevű bevásárlóközponthoz kellett mennem, ahol a „piac” egyik hatalmas régi gyárépülete volt a templom.

20201102_101930.jpg

Kívülről egy régi gyárépület, de ebben nem kínai boltok vannak. Az egész épület egy buddhista templom és kolostor, egy vietnami vallási követség.

Vagyis nemcsak egy templom. Egy kolostor, vendégszobák, oktatótermek és minden együtt, egy óriási buddhista komplexum. Hétfő délelőtt teljesen véletlenszerűen érkeztem, az épületben felújítás folyt, és mégis mosolyogva, szeretettel fogadtak. A második emeletre kellett felmennem, cipőlevétel után egy hatalmas, gyönyörűen karbantartott imaterembe léphettem. Nagyon sok Vietnamból hozott érdekesség volt a helyen, eredeti nyelvű imakönyvek és itt is a sok felajánlás Buddhának, virágok és édességek.

A  templom egy teljesen előírásszerű mahajana buddhista imahely, de Vietnamban nagyon sokféle vallás előfordul. Nagyon elterjedt a kínaiak vallása, a taoizmus, sok keveredés is előfordul, az összes kínai buddhista irányzatot megtaláljuk az országban. Hanoi legfontosabb temploma, a Temple of Litrerature például egy konfucianista templom.

A vietnami közösség nagyon befogadó, a templomot bárki felkeresheti, aki Buddha elé akar járulni vagy csak meditálni, csendesen szemlélődni szeretne egy kis ideig.

https://hu.near-place.com/chua-tue-giac-budapest-gyomroi-ut-79-83

20201102_102636.jpg

 

ZALASZÁNTÓ

Talán Magyarország legrégebbi buddhista szent helye, 1993-ban adták át. Egész Európa legnagyobb sztúpái közé tartozik, és egy nagyon erős energiájú helyen épült fel.

A falu központjától messze helyezkedik el, a 316 méter magas Zalaszántó feletti hegy tetején. Tömegközlekedéssel nagyon nehéz megoldani az idejutást, így a fent említett összes buddhista hely közül ide autóval érkeztem. Az előírásszerű parkoló ott van, ahol vége a betonútnak. Még onnan is jó másfél kilométert kell gyalogolni felfelé gyönyörű erdei környezetben. Amúgy kocsival egész a sztúpáig fel lehet menni, csak ottjártamkor sáros volt az az útszakasz, nehezen járhatónak találtam, inkább sétáltam.

A sztúpa előtt  kettő ajándékboltot is találunk, ahol nagyon kedves a kiszolgálás. Lehet venni füstölőt, majd körüljárni az óramutató járásával megegyező irányban a gyönyörű és hatalmas kegyhelyet. Festői a környezet, és jók az energiák. Itt még Zala megyében járunk, de a hegyek, amelyekre rálátunk, már Veszprém megyéhez tartoznak.

Kolostor is található itt, de ottjártamkor nem voltak szerzetesek, ők nem mindig vannak itt. Több épületet is látunk a sztúpa körül, egyik egy meditációs központ.

Az egész Dunántúl egyik leghíresebb szakrális helye, a téma iránt érdeklődőknek kötelező nevezetesség!

https://stupa.hu/hu/

20200505_155451.jpg

 

BECSKE

A „Gyémánt út” buddhizmus központja Magyarországon Becske, ahol nemcsak a Csiga-hegy tetején álló sztúpa várja a látogatókat. Elvonulásokat is szerveznek ide, sokszor több ezer ember érkezik egy egy tanító előadására a községbe.

A „Gyémánt út” a buddhizmus egyik fontos ága, sok tanító teljesen önálló ágként tekint rá, de igazából  a mahajana buddhizmus egyik fajtája.

A Megvilágosodás sztúpa nagyon hangulatos, tényleg jó sokat kell lépcsőzni a feljutáshoz. A csúcson Nógrád megye csodálatos tájaiban gyönyörködhetünk. Érdekes, hogy nem messze egymástól három buddhista imahelyet is találunk, Garáb és Tar nincs ide messze. Ráadásul Nógrád megyében találunk még két római katolikus búcsújáró helyet is, Szentkút és Falloskút is 40 kilométeren belül található. Érdemes elgondolkodni, hogy miért pont Nógrád megye az, ahol egymás közelében ennyi szakrális hely van.

Itt Becskén nagyon tetszett, hogy a sztúpa mögötti tujákkal beültetett területen mennyi imazászló volt kint, bárki akaszthat ki a színes hosszú zászlócskákból, aki szeretne tenni valamit a lelkéért. Nekem itt is utazási élményeim jutnak eszembe, mégpedig Kathmandu, amikor Nepál fővárosában járva imazászlókat tettünk ki szintén egy ehhez hasonló sztúpa melletti rekettyésbe.

20201119_141808.jpg

Nagyon szép és fontos szokás az imazászlók kihelyezése. Háttérben a cserháti táj

Nagyon jól megközelíthető a falu, én első alkalommal autóval voltam, 58 perc alatt ideértünk Pestről, most ősszel pedig tömegközlekedéssel jöttem. A vonattal Galgagutáig érdemes jönni vagy Nógrádkövesdig és onnan busszal.  A busz igen sűrűn jár, Bercel felé is érdemes kerülni egyet, mert a Bercel nevű kisváros rengeteg kúriájával és hangulatával nagyon szép hely. Amit itt fontos megjegyezni, hogy létezik egy Becske-alsó nevű vasúti megállóhely. Ha vonattal érkeznénk, semmi esetre se menjünk odáig, szálljunk le előbb és buszozzunk, mert ettől a megállótól lehetetlen begyalogolni a faluba. Nincs amúgy messze, csak három kilométer, de nincs gyalogút.

http://sztupa.hu/rolunk/

https://www.buddhizmusma.hu/

 20201119_141756.jpg

 

 

 A TAN KAPUJA FŐISKOLA KERTJE

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola a 9. kerületben, a József Attila lakótelep kellős közepén található. Itt most nem az iskolával szeretnék foglalkozni, hiszen inkább most a turisztikai értékeket próbálom kiemelni. Maga az egyetem épülete egy régebbi földszintes iskolaépület a rendőrség mögött, a teteje azonban nagyon érdekes, Buddha szeme is megjelenik, és jellemzően egy sztúpa tetejét szimbolizálja. Nekem a kathmandui Swajambu templomhoz hasonlított.

20201120_160131.jpg

Sajnos a kép nem adja vissza, de nagyon érdekes az épület tetejének díszítése

A kert az egyetemmel szemben található, bárki számára látogatható. Nagyon érdekes  a kicsi, de annál gyönyörűbb sztúpa a lakótelep közepén. Imazászlók, Buddha-szobor, pihenőpadok, minden együtt egy igazi hangulatos kiskerthez. Nagyon odaadóan ápolják a parkot, még ilyenkor késő ősszel is gondozzák, hogy a növényzet szép legyen. A lakótelep közepén ez egy sziget a lelki feltöltődéshez.

20201120_154729.jpg

A Tiszta Tudat sztúpa a József Attila lakótelep közepén

Látszott, hogy folytatják a munkát, bővülni fog a park, a mellette lévő épület nem romos, hanem épp építés alatt áll, és ott is majd tanulni, lelkileg feltöltődni lehet a jövőben. További áldásos munkát kívánok nekik!  Ja, még annyi, hogy a környék panelházainak erkélyein feltűnően sok imazászló lógott. Valószínűleg a buddhisták a környéken kerestek lakást az iskola közelsége miatt.

tkbf.hu

MAITREJA-HÁZ

 Amikor a 41-es villamosról leszálltam a Repülőtér nevű megállónál, akkor még nem gondoltam, hogy a magyarországi buddhista szent helyek közül pont itt, a kamaraerdei alvóvárosban megbúvó hatalmas kolostor és templomban fogom kapni a legprofibb és legközvetlenebb idegenvezetést. Már messziről látszott az óriási kolostorépület, én a tapasztalatommal messziről felismertem a külsőre teljesen előírásszerű kolostor házat. Nem jelentkeztem be, szokásomhoz hívem csak úgy idevetődtem, mégis szépen fogadtak. Maga az épület hatalmas és nagyon modern. Ide is elvonulásokat szerveznek békeidőben, a környék házai is a kolostorhoz tartoznak. A palota földszintjén társalgó, könyvtár, gyerekeknek játszószobák, hatalmas ebédlő és előadóterem kap helyet  mind a legmodernebb felszereléssel. Jól felszerelt konyha is szolgálja az itt tanulókat, már ha van éppen lakó.

Az emelet volt az igazi meglepetés. Óriási és minden eddiginél modernebb imaterem. Minden apró részlet a helyén volt. A külföldi vendég előadóknak külön szoba volt.

20201123_111049.jpg

A legmodernebb imaterem, amit itthon láttam

20201123_111222.jpg

Minden apró részlet a helyén

Az a legszebb, hogy a fejlesztés folytatódik, külső előadói színpad, sztúpa és kis temető is épülni fog.

Ha idelátogatna valaki, azt mindenképp jelezze előre! Áldott munkát kívánok a további rengeteg tervhez és fejlesztéshez.

buddhizmus.hu

20201123_110748.jpg

 

+1  BÉCS – BÉKE SZTÚPA

Tudom, hogy nem Magyarország, de fontos megemlíteni, hogy nemcsak itthon, hanem Európa összes országában rengeteg sztúpa és kolostor épül, nemcsak a bevándorlók miatt, hanem rengeteg európai ember tér át a buddhizmusra. Van rá okuk, mert ezek az emberek válaszokat keresnek, amiket sokszor otthon meg a római katolikus vallásban nem kapnak meg. A buddhizmus egy nagyon komoly lelki utat kínál, amelyen nagyon hosszan el tud menni a saját magát és a világ igazságát kereső ember. Nem is csoda, ha rengeteg nyugati ember Ázsiába jár ki, majd ott kitanulva visszatér, és alapít itthon is egy buddhista központot. A német nyelvterületen, pl. Svájcban is az itthoninál több kolostor és buddhista felekezet működik. Sokszor nagyszámú felekezettel bírnak ezek a kolostorok, rengeteg fontos előadó érkezik a nyugati világ ezen szigeteire.

A bécsi Béke sztúpa nem annyira komoly a többivel összehasonlítva, sőt szerintem a magyar helyekhez képest még az energia sem volt olyan erős. Amitől komoly, az a nagyon jó elhelyezkedése és a városon belüli elismertsége. Az U2-es metró új szakaszán mentem, amikor már magasvasútként megy, majd busszal.. Ez a hely Bécs déli részén, közvetlenül a nagy Duna partján van. Gyönyörű a sétány, nagyon szép a környék.

20201106_155215.jpgFestői a sétány a Duna-parton. Ilyen szép környezetben áll a Béke sztúpa

A sztúpa teljesen megfelel a mahajana szabályainak, még  egy kolostor is van a Duna-parton.

20201106_153150.jpg

 

 A lista nem tartalmazza az összes magyarországi kolostort és templomot. Még van több, ahova nem jutottam el, például Nagykálló mellett, Biri községnél van egy magánterületen álló sztúpa, az Úszó Buddhista Kulturális és Oktatási Központ Bükkmogyorósdon van a Nyugati Tanítvány sztúpával.

Budapesten is több imahely áll rendelkezésre a város különböző pontjain, tapasztalataim szerint mindenhol nagyon kedvesen fogadják az érdeklődőt.

 

süti beállítások módosítása